Het kaartspel toepen is al eeuwen oud. Dat maakt het niet minder leuk of spannend. Bij het spel toepen gaat het om het winnen van een toep. Dat zijn 4 dezelfde kaarten. In het begin is het even goed kijken hoe het nu precies werkt. Na een rondje of vier krijg je al aardig onder de knie hoe het spel gaat. Het is vooral de bedoeling dat je niet direct of juist wel alle hoge kaarten in het spel legt.

Hoe werkt het kaartspel toepen.

Bij toepen speel je met 32 kaarten dus de 2,3,4,5,6 doen niet mee. Deze kaarten worden ook piketkaarten genoemd. Het spel wordt gespeeld met 4 spelers of meer met een maximaal van 8 spelers. Het makkelijkste is toch wel vier spelers hebben wij gemerkt. Zorg dat je de kaarten goed door elkaar schudt want de bedoeling van het spel is om de laatste slag in de 4e ronde te winnen. Bij het delen van de kaarten doe het als volgt met een 1 om 2 om 1 systeem.

Je wint het spel toepen door aan het einde van het spel de meeste handen te winnen. Het winnen van een toepspel gaat als volgt. Degene die links van de dealer zit begint. Het spel gaat met de klok mee. De kleur die wordt opgegooid moet ook door de andere speler opgelegd worden. Heb meer kaarten van die kleur mag je kiezen welke kaart je opgooit. Is dat niet mogelijk om dezelfde kleur op te leggen dan moet er een andere kaart worden weggelegd. Elke speler heeft zijn eigen plek waar de kaarten worden neergelegd.

Het spel duurt 4 rondes ook wel slagen want je hebt ook 4 kaarten in je hand. Degene die in de laatste slag de hoogste kaart van de juiste kleur heeft, wint. Degene die wint moet de volgende ronde de kaarten uitdelen.

Waarde van de kaarten tijdens toepen.

De waarde van de kaarten gaat als volgt: 10, 9, 8, 7, Aas, Heer, Vrouw, Boer. Je wint het door in de laatste ronde de hoogste kaart met de juiste kleur te hebben. Daarom is het de kunst bij toepen om in de juiste ronde je hoge kaarten te spelen. Het is niet verstandig om in de eerste ronde direct een 10 op te leggen of juist wel… Dit is de kunst bij het spel toepen. Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen om dit spel te winnen. Maar je tegenstanders hebben ook allemaal een techniek in gedachten.

Puntentelling tijdens het toep spel.

Na het inzien van je kaarten zet je het aantal punten in waarvoor je die ronde gaat spelen. Omdat je meerdere rondes speelt, komt er een puntentelling bij kijken. Elke potje is 1 punt waard. Het is normaal dat je speelt tot de 10 of 15 punten. Maar dit kun je zelf bepalen. Je kunt op elk moment in het spel de inzet verhogen met 1 punt. Het is niet mogelijk om over jezelf heen te toepen dus 2 keer het spel met een punt verhogen.

De andere spelers moeten de keuze maken of ze doorspelen of dat ze stoppen en het verlies van 1 punt pakken. Met het risico dat ze 2 punten erbij krijgen als ze doorspelen en alsnog verliezen. Het wel mogelijk dat een andere speler gedurende het spel de inleg alsnog verhoogt.

Als je met punten speelt, kun je dus rondes overslaan. Want als je 14 punten hebt opgelopen sta je pelt, op de tocht of armoede. Dan ben je verplicht elke toep ronde mee te spelen om je dood te voorkomen. Je bent ook verplicht om aan te geven als je pelt staat. Om ervoor te zorgen dat spelers te vaak niet spelen kun je ook regels instellen die passief spel bestraft wordt. Dit soort passief spel wordt ook wel lijntoepen genoemd.

Hoe krijg je een toep tijdens toepen?

Als je na het delen van de kaarten direct ziet dat je 4 dezelfde kaarten hebt. Dan is het gebruikelijk dat je direct toep, roept. Je hebt dan die ronde direct gewonnen. Komt het voor dat iemand anders ook een toep in handen heeft dan wint het hoogste kaarten waarde. Dit komt bijna niet voor.

Extra toepregels die kunnen worden toegepast.

Naast de traditionele toepen regels kun je het spel uitbreiden zoals je zelf wilt. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat je halverwege een potje in kunt in stappen tegen de dubbele inzet.

Vuile was en witte was. Als je alleen maar plaatjes hebt of 3 plaatjes en een 7 kun je vragen om een nieuwe hand. Dit kan zo vaak mogelijk gedaan worden totdat de stapel leeg is.

Fluiten Bij als je 3 boeren of 3 tienen in je hand hebt. Of je hebt de beste of de slechte kaarten.

Winnen met een boer, Het is de laagste kaart dus ermee winnen is zeer lastig. Daarom krijgen de verliezende spelers dubbele punten. Heb je 2 ingezet krijg je 4 strafpunten.

De vijf kruizen regel. Win je vijf potjes achter elkaar? Dan verlaat degene met het laagste aantal punten het spel. 

Andere kaartspellen bij lekkerdronken

De leukste en makkelijkste kaarstspellen, drankspellen en shotjes vind je op lekkerdronken. Wij hebben alles als het gaat om drankspellen. Denk aan bussen, kingsen, fuck the dealer en nog veel meer. Met elke week nieuwe artikelen ben je altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen over het studentenleven.