Een lekker avondje met je vrienden gepland, maar wil je iets organiseren in plaats van alleen wat drinken en praten? Plan dan een bierproeverij! En hier heb je echt niet iemand voor nodig die dat voor jullie organiseert. Want wist je dat het eigenlijk heel eenvoudig is om zelf een bierproeverij te organiseren? Je hoeft er maar een aantal dingen voor in huis te halen en zo zorg jij voor een gezellig avondje bier proeven met je vrienden. Lees daarom snel verder en ontdek onze handige tips voor een geslaagde avond. 

Bieren

Hoeveel bieren ga je nou eigenlijk proeven tijdens zo’n bierproeverij? Wij raden aan om rond de 6 tot 8 verschillende bieren te gaan proeven. En welke soort bier ga je kiezen? Je kan bijvoorbeeld kiezen om verschillende bieren te nemen, bijvoorbeeld blond, dubbel en tripel. Maar je kan er ook voor kiezen om te gaan voor allemaal dezelfde biersoort, maar wel van een ander merk. Geen enkel bier smaakt namelijk hetzelfde. Belangrijk bij het bierproeven is dat je begint met het bier met de laagste smaakintensiteit. Maar let ook op het alcoholpercentage. Neem bijvoorbeeld niet als eerst een zwaar biertje met een hoog percentage, om vervolgens een licht biertje te proeven.

Glazen

Bierglazen zijn onmisbaar tijdens een proeverij. Als je een beetje van bierglazen houdt, kun je er voor kiezen om voor elke biersoort de bijpassende speciaalbier glazen te kopen natuurlijk. Maar dat je niet zit te wachten op zoveel glazen is ook logisch. Wist je dat er speciaal voor een bierproeverij speciale glazen verkrijgbaar zijn? Deze glazen zijn kleiner dan normale bierglazen, want bij het proeven gaat het niet om de hoeveelheid die je drinkt. Proef bijvoorbeeld maar 10 cl per biersoort. Een heel flesje in natuurlijk wel heel enthousiast en hierdoor gaat je proef prestatie ook naar beneden. Je kunt het beste kiezen voor een tulpvormig glas. Is zo’n glas komen namelijk de aroma’s het beste tot zijn recht. 

Hapjes 

Tijdens het bierproeven mogen natuurlijk de bijpassende hapjes niet ontbreken! Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende vleessoorten, kaas en brood. Ook passen nootjes er goed bij, maar let hierbij wel op! Nootjes die te zout zijn zorgt ervoor dat de smaak van het bier minder goed tot zijn recht komt. Neem bijvoorbeeld een donker biertje, hier past chocola heel goed bij! Geef wel goed aan welke hapjes bij welke biersoort passen. Het gaat namelijk om de combinatie van het hapje en het bier zelf. Belangrijk is dus dat je niet gaat voor hapjes die te zout zijn. Ga je echt voor een stoere mannen uitvoering? Probeer dan eens zelf de kok uit te hangen en maak wat heerlijke spare-ribs, pulled pork en kip klaar!