Na jaren ontsierd door een wereldwijde volksgezondheidscrisis, genieten velen van ons van persoonlijke sociale bijeenkomsten met vrienden, familie en collega’s. Bijpraten in de ochtend met koffie over een aansprakelijkheidsverzekering, happy hour na het werk bij de favoriete waterput of weekenddrankjes in de stad waren meestal vervangen door coffees-to-go, virtuele apéros of buiten drinken in de winter zoals in de zomer. Consumenten zijn tegenwoordig hun eigen barista’s en barmannen geworden, alleen thuis of op afstand buiten. Inmiddels is de pandemie zo goed als afgelopen en mogen de onderstaande drinkentrends samen getest worden! 

Boxed wine

Wist je dat tijdens de COVID-19-pandemie bag-in-a-box-wijn de alcoholische ‘go-to’-drank in de supermarkt was? Afgezien van het product in de zak, is wijn in een doos gemakkelijker te bewaren, bewaart het beter open wijn en blijkt het een hygiënischer en duurzamer optie te zijn, met name voor restaurants. Omdat elke doos van drie liter ongeveer de helft van de CO2-uitstoot van een glazen fles genereert, is wijn in een doos ook goedkoper te vervoeren, te bewaren en milieuvriendelijker. Iets waar zelfs de meer premium wijnhuizen niet omheen kunnen. Wijnkenners mogen dan wel geen fan zijn van boxed wine, populair en trendy is het wel! 

Bubble tea 

Ondanks dat het in de jaren tachtig is uitgevonden, zal bubble tea zijn populariteit naar nieuwe hoogten zien stijgen. Van de VS tot Nederland, van China tot Brazilië, de bubble tea-industrie gaat wereldwijd en wordt alsmaar populairder! De verfrissende Taiwanese drank op basis van thee met zijn tapioca of fruitgelei ‘bubbels’ is aantrekkelijk voor gezondheidsbewuste personen die genieten van de gezondere varianten met weinig suiker, met biologische sojamelk, groene thee of fruitige mixen, evenals een jongere generatie die verleid wordt door zijn ongeveer 200 verschillende smaakcombinaties en nog meer aanpasbare opties zorgen voor een echt uniek, smakelijk en leuk drankje.

Gerfermenteerde dranken

Toegenomen bewustzijn over het belang van het voeden van ons lichaam met kwaliteitsvol en voedzaam eten en drinken zorgt voor een snelle groei van gefermenteerde dranken, die een aanzienlijk deel van de categorie functionele en gezonde dranken innemen. Hoewel kombucha al enkele jaren bovenaan het klassement staat, heeft het nu serieuze concurrentie. Waterkefir, met zijn meer diverse probiotische stammen waarvan is aangetoond dat ze helpen het immuunsysteem te stimuleren en de spijsvertering te bevorderen, wint aan kracht en kruipt in de mainstream. Net als de gefermenteerde Mexicaanse frisdrank Tepache – een ander gezond, smaakvol en duurzaam alternatief voor kombucha. 

Laag en geen alcoholvolume

Nu de belangstelling voor dranken met een laag en geen alcoholvolume (ABV) de afgelopen jaren enorm is gestegen, zoeken steeds meer mensen naar een middenweg tussen tee-total en drinker, tussen functioneel en toegeeflijk, tussen hoge kwaliteit en gemak. Dientengevolge overspoelen low- en non-alcoholische dranken de markt en is de ruimte om naar te kijken. Van alcoholvrije bieren en premium mocktails van sterke drankmerken tot de hausse van harde seltzers die nu overgaat in harde koffie en kombucha – consumenten zullen verwend worden met de vele keuzes die ze dit jaar gaan hebben.