Heb je op een avond genoeg gehad van alle drankspelletjes? Geen probleem, kom erachter of je vrienden nog helder zijn met een leuk potje 30 seconds. Kunnen ze nog snel reageren en op namen en onderwerpen komen? Jij gaat het meemaken met het spel wat je kan spelen met vrienden en familie. 

Heb je zelf nog 30 seconds? Geen probleem, schaf het nu simpel en extra voordelig aan

bordspel 30 seconds

Het 30 seconds bordspel heeft een aantal vakjes die je begeleiden van start naar finish. De vakjes op het bord hebben om en om een ander kleur. De kleur waar jij op staat moet je uit de kaarthouder pakken. Sta je op de gele kleur, pak je een kaartje en begin je bij de gele kant met lezen. Op deze zijde zul je 5 woorden vinden, dit kan van alles zijn. Van landen tot aan personen tot aan bedrijven. Het kan dus heel erg verschillend zijn en dat maakt het spel zo leuk! Op deze manier zorgen ze ervoor dat iedereen wel wat van het kaartje kan omschrijven zodat jouw teamgenoot het woord kan raden.

30 seconds herziene editie

Buiten de normale 30 seconds heb je ook de 30 seconds herziene editie. Deze versie bevat moderne begrippen waardoor het leuk is voor iedereen om mee te doen aan dit spectaculaire spel. Dit maakt het dus ook mogelijk om met grotere groep te spelen, omdat het voor iedereen goed te doen is. Speel het spel met je familie, grote gezelschappen met je vrienden of zelfs met je collega’s in je pauze. Met de 30 seconds herziene editie heb je met iedereen plezier.

30 seconds spelen

De naam 30 seconds komt natuurlijk ergens vandaan, namelijk van het feit dat elke speel ronde maar 30 seconde duurt. Aan jouw en je team de taak om de maximale 5 punten te scoren door 5 goede antwoorden te geven binnen de tijd! 

1. voorafgaand aan het spel:

Je begint het spel met het klaarleggen van het 30 seconds spelbord. Het spel wordt altijd gespeeld in teams, deze worden voordat het spel begint bepaald. Aan elk team wordt een pion gekoppeld die ze vooruit mogen zetten wanneer er begrippen van het kaartje worden geraden. Het maximale aantal punten dat je in een ronden kan halen is dus vijf omdat er vijf begrippen per kaartje zijn.

Een team moet minimaal uit twee spelers bestaan. Je hebt namelijk altijd één beschrijver met het kaartje in zijn hand en één persoon die de begrippen mag raden. Na elke ronde wissel je van deze positie. Zodat iedereen de mogelijkheid krijgt om te raden en te beschrijven, dit is ook leuker voor het spel element. Ben je bijvoorbeeld heel goed in woorden raden, maar kan je totaal niks uitbeelden, dan heb je toch een uitdaging!

2. het spelverloop:

Het uiteindelijke doel van het spel is natuurlijk om binnen de 30 seconden zoveel mogelijk begrippen te raden met een maximum van 5 per kaartje. Hierbij is het dus van belang dat je goed samenwerkt met je teamgenoot.  Wanneer jij met je team aan de beurt bent, moet er eerst met de dobbelsteen gegooid worden. Van het aantal goed geraden woorden, worden het aantal ogen dat je gegooid hebt nog afgehaald. Dit zorgt ervoor dat je maximaal tussen de 3 en 5 punten kan scoren per ronde. Gooi je met de dobbelsteen nul is het zaak om ultiem te scoren en voor die vijf volle punten te gaan!

Na het gooien van de dobbelsteen pak je een kaartje van dezelfde kleur als waar jouw pion zich op bevindt. Sta je dus met jouw pion op een geel vlak begin je de begrippen op te noemen vanaf de gele kant. Je haalt het aantal ogen af van de door jouw teamgenoot geraden begrippen. Dit getal staat voor het aantal vakjes dat jouw pion naar voren mag. Het team dat zich op een eerlijke manier als eerste van de start naar de finish weet te verplaatsen, heeft gewonnen!

Vind je het nog steeds lastig om het spel volledig te begrijpen? Geen probleem hier onder vind je de perfecte uitleg nogmaals toegelicht in een video:

30 seconds regels 

We hebben nu het spel in grote lijnen uitgelegd, echter gelden er ook nog een aantal regels die van belang zijn tijdens het raden en beschrijven van de begrippen. Dit zijn de belangrijkste 30 seconds regels:

Wat mag niet bij het bordspel:

  • Je mag niet een van de namen of een deel van de naam opnoemen
  • Het is niet toegestaan om woorden te vertalen die op je kaartje staan
  • Ook mag je niet rijmen op het woord op jouw kaartje
  • Het is ook niet toegestaan om te verwijzen naar een letter van het alfabet

Dit zijn dus een aantal regels die spel nog net even een stukje moeilijker maken. Bij de eerste paar keren dat je het spel speelt zal hier niet veel op gelet worden. Ga je het vaker speler en wordt iedereen competitiever, dan gaan deze regels zeker belangrijk zijn. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om zelf regels toe te voegen en weg te halen. 

timer 30 seconds

Zoals verwacht bij 30 seconds heb je 30 seconden om de begrippen op jouw kaartje zo goed mogelijk te beschrijven. Bij elk spel zit dan ook een zandloper. Deze zandloper is zo gevuld dat het precies 30 seconden duurt voordat hij stopt. Wanneer een team begint met beschrijver is het noodzaak dat het andere team op tijd de 30 seconds timer ofterwijl de zandloper omdraait. Wanneer de zandloper leeg is mogen alle teams ‘stop’ roepen en mag de beschrijver niks meer zeggen. Begrippen die zijn geraden nadat er ‘stop’ is geroepen, tellen niet meer mee in de puntentelling. Het is daarom van belang dat de andere teams scherp blijven als ze niet aan de beurt zijn. Je wil namelijk niet dat jouw tegenstander extra punten kan pakken omdat jij de 30 seconds timer niet in de gaten hebt gehouden.

30 seconds kaarten 

Heb je al zo vaak met je vrienden 30 seconds gespeeld dat iedereen alle kaartjes zo op kan lezen? Geen probleem, wees creatief en bedenk je eigen kaartjes! Voeg helden toe aan de kaartjes uit jouw vriendengroep om het spel nog leuker te maken. Dit kan de barman of de materiaalman zijn van jouw club of je buurman, je kan hier zo creatief in zijn als je zelf wilt. Op deze manier heb je altijd een extra set 30 seconds kaarten zodat je nooit verveeld raakt. Zo kan je dit spel dus de hele avond blijven spelen met je vrienden of familie. Ook grappig om onbekenden mee te laten doen met jouw eigen 30 seconds kaarten. Hoe gaan zij de begrippen die jullie hebben verzonnen uitbeelden?

30 seconds app

Ben je jouw 30 seconds bordspel vergeten? Geen probleem, tegenwoordig heb je ook 30 seconds apps. Via jouw favoriete app store kun je verschillende 30 seconds apps downloaden, zoals: Count 30, The 30 second game, 30 Seconds en nog veel meer. Kortom genoeg om uit te proberen samen met je vrienden. Onze voorkeur ligt momenteel bij Count 30 omdat dit een erg gemakkelijke en overzichtelijke app is. Misschien ervaren jullie dit wel heel anders. Heb je meer interesse in leuke en handige apps voor jouw en je vrienden? Neem dan vooral een kijkje op onze apps blogpagina. Daarnaast hebben we nog artikelen over drankspellen, zoals: Kingsen regels en het leukste drankspel met dobbelstenen.