Ganzenbord, iedereen kent het wel. Het originele ouderwetse bordspel. Het is door de jaren heen niets veranderd, wel zijn we het minder vaak gaan spelen. Hoe komt dat toch dat een spel dat zo klassiek en leuk is niet meer zo vaak op tafel staat? In dit artikel vertellen we je alles over ganzenbord en hoe je het kunt spelen. 

Hoe is de indeling van ganzenbord? 

Het spel bestaat altijd uit 63 vakken, maar hoe het bord eruit ziet, verschilt nogal. Zo is het door de jaren heen vernieuwd en zijn er andere stijlen toegepast om het spel te visualiseren. Hiermee hopen de makers van het spel het aantrekkelijk te houden voor jong en oud. Er zijn verschillende merken die het spel ganzenbord maken, dus er is altijd een variant die bij jou past! Bestel het gemakkelijk bij bol.com!

Hoe win je in ganzenbord

Het winnen van een spel ganzenbord lijk heel eenvoudig. Maar een ervaren speler weet de gevaren van het staan op plek 60. Gooi je te hoog moet je namelijk weer terug. Bijvoorbeeld: sta je op plek 61 en je gooit 5 heb je niet gewonnen, maar moet je juist terug. Van plek 61 naar 60. Zo kan het nog wel eens zeer spannend worden als je aan het einde van het bord komt. 

Ganzenbord spelregels!

De spelregels van ganzenbord zijn al jaren lang hetzelfde. Zo zijn er een aantal nummers met speciale betekenis. Soms het kan het per bord verschillen. Wel hebben wij de voornaamste voor je op een rijtje gezet:

Nummer

specialiteit

uitleg

6

De Brug

Ga direct naar plek 12

19

De Herberg

Een beurt overslaan

31

De Put

Wachten tot een andere speler komt. 

42

Het Doolhof of De 

Doornstruik 

Ga terug naar plek 37

52

De Gevangenis 

Drie beurten overslaan

58

De Dood

Begin opnieuw

63

het Einde

Ben je als eerste?? Dan heb je gewonnen!

Waaruit bestaat een spel ganzenbord. 

Als je de doos van het spel opent, vind je de volgende onderdelen in de doos. Zo heb je het speelbord die je gemakkelijk kunt uitklappen op een vlakke ondergrond. Vaak wordt het spel geleverd met een aantal houten stukken, meestal zes. Daarnaast kun je ook altijd een handleiding vinden met de uitleg van het spel en de verschillende regels die gelden bij het specifieke bordspel. 

Ganzenbord alleen voor kinderen. 

Vaak wordt ganzenbord geschetst als een spel dat alleen geschikt is voor kinderen. Maar je kunt er natuurlijk ook een drank spel van maken! Daar zijn wij studenten het allerbeste in. Onze creativiteit inzetten om nieuwe drankspellen te verzinnen. Zo kun je bij alle verschillende nummers een aparte regel bedenken. Maar dat maakt het allemaal wel erg ingewikkeld. Zo moet je telkens onthouden wat elk nummer precies betekent.

Het ganzenbord drankspel! 

Wij houden het graag wat makkelijker. Zo kun je bijvoorbeeld doen dat op elk cijfer in de tafel van 4 een regel heeft. Zo krijg je een regel op de volgende nummers: 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48, 52, 56 en 60. Deze nummers kun je zelf invullen. Maar wij hebben hier onder een mooie tabel met verschillende voorbeelden over welke regels je kunt gebruiken. 

 

4

Iedereen trek een bak 

8

Je mag niemand bij naam noemen anders 2 slokken per keer. 

12

Kies een drink maatje 

16

Deel 6 slokken uit en ga 3 plekken terug

20

Drink 3 slokken

24

Sla 3 beurten over of trek een bak

28

Juffen 

32

Ga terug naar 16 

36

Ruil met de persoon die laatste is

40

Iedereen die ouder is dan jij bent moet drinken

44

Merken rondje. Verliezer trekt een bak

48

Ga 10 plaatsen terug. 

52

Ga naar 1 en trek een bak

56

Ruil met de jongste speler en deel 3 slokken uit. 

60 

Haal voor iedereen bier. Wie 2 bier heeft, drinkt hem leeg. 

 

Ganzenbord het spel voor alle tijden

Kortom ganzenbord is een spel dat op elke gelegenheid gespeeld kan worden. Haal het uit de kast als je kleine neefje op bezoek komt of juist als je de hele vriendengroep over de vloer hebt. Het maakt niet uit, maar ik kan je wel vertellen dat je geen spijt krijgt als je het ganzenbordspel in huis haalt. Bestel hem bijvoorbeeld gemakkelijk op bol.com. Zit je in een kroeg waar je een bordspel uit een kast kunt halen aarzel dan niet om Ganzenbord uit te kiezen en je vrienden helemaal in te maken. 

Leuke weetjes over Ganzenbord 

Wist je dat het mogelijk is dat ganzenbord eindigt in een gelijk spel? Als je het spel met twee spelers speelt, is er een kans dat de ene speler in de put eindigt en de andere in de gevangenis. Gebeurt dit, dan is het een gelijkspel. De kans dat dit voorkomt, is verrassend vrij groot. Maar liefst 23%. Wie had dat gedacht! 

Waarom heet het spel ganzenbord eigenlijk zo

In het spel staan de ganzen centraal dit komt omdat vroeger gedacht werd dat deze dieren geluk brengen. Daarom is het ook zo dat als je op een vakje komt met een gans dat je weer het aan aantal ogen van de worp vooruit mag. Hierdoor kan het zo zijn dat je met grote stappen snel bij het einde kunt komen, maar natuurlijk moet je onderweg altijd oppassen voor de verschillende obstakels zoals de put en de gevangenis. Als je eenmaal vast zit, kun je hier niet meer uit komen totdat een andere speler langs komt. 

Meer bordspellen spelen

Wil je nog meer te weten komen over verschillende bordspellen die je kunt gebruiken als drankspel bekijk dan ons artikel over hoe stef stunt piloot lange tijd uit de handel is genomen omdat we het te veel als drank spel speelden. Daarnaast leggen wij op lekkerdronken.nl alles uit over kaartspellen, cocktails maken en nog veel meer. Ben je bijvoorbeeld de regels van bussen kwijt? Bekijk dan ons blog over de spelregels van bussen