Bij Lekkerdronken.nl weten we wel hoe we een feestje moeten bouwen. Voornamelijk bier wordt geschonken op feesten. Maar om tot dat feestje met bier te komen moet er vooraf toch nog heel wat gebeuren. Want hoe wordt bier nou eigenlijk gebrouwen? En waar komt de alcohol vandaan wat ons lekker dronken maakt. Leer het geheim achter deze dronken avonden met een bierbrouw pakket van Wortbrouwer.nl.

Wat kun je vinden in een bierbrouw pakket?

Als je aan bier brouwen denkt, zal je al snel denken aan grote ketels en installaties in grote brouwerijen. Maar met een bierbrouw pakket van Wortbrouwer kun je heel simpel een kleine batch bier brouwen in je eigen keuken. Hoe leuk is dat! 

In het bierbrouw pakket vind je een aantal standaard materialen zoals:

  • Vergistingsemmer met waterslot en aftapkraantje
  • Handleiding om het bier te brouwen
  • Ingrediënten (hop, mout en gist)
  • Keukenthermometer
  • Kroonkurken

Met bovenstaande materialen en ingrediënten ben jij in staat om thuis 5 liter bier te brouwen. 

Hoe wordt bier gebrouwen?

“Heel tof dat jullie zo’n pakket maken en verkopen, maar ik kan helemaal niet koken”. Klinkt dit bekend en denk jij dit? Helemaal niet nodig, bierbrouwen kan iedereen! Met een paar simpele stappen met jij instaat om het bier te brouwen. Tuurlijk moet je wel even opletten en het kost wat tijd, maar iedereen kan een echt bier zelf brouwen. 

Bier brouwen gaat in 6 stappen, namelijk:

1. Maischen
Suiker uit de granen halen om later tijdens de vergisting om te kunnen zetten in alcohol (Lekker!)

2.  Filteren en spoelen
Na het maischen zal je nog restsuikers vinden in de bostel (granen) en deze wil je scheiden van het wort (water). Na het scheiden giet je kokend water over de bostel en hierdoor zullen alle suikers in het wort komen.

3. Koken
Tijdens het koken ga je de bitterheid van het bier bepalen door hop toe te voegen. Veel hop met een hoge alfazuur zal zorgen voor een bitter bier. Voeg je een aromahop later in de kookstap toe, dan zal je een hoparoma smaak krijgen. Dit is bijvoorbeeld erg lekker in IPA’s.

4. Koelen
Het wort is 100 graden en voor je gist kunt toevoegen moet het wort terug naar 25 graden. Je zet je pan in een bak met water zodat het koelen sneller gaat.

5. Vergisten
Je voegt de meegeleverde gist toe en laat de vergistingsemmer 2 weken staan. Het waterslot zal flink bubbelen en als dat gebeurt weet je dat er alcohol gevormd gaat worden.

6. Bottelen
Tijd om het bier te bottelen! In ons Plus en Luxe pakket kun je een kroonkurkapparaat mee bestellen dan kun je je eigen flesjes voorzien van kroonkurken. Met het standaard pakket is het nodig om beugelflesje te gebruiken. Spoel dan bijvoorbeeld Grolsch beugelflesje om, deze werken perfect.

Conclusie

Het leren van het complete bier brouw proces is hartstikke gaaf om te doen. Je weet na het brouwen van bier dat bierbrouwen echt een ambacht is wat door vakmannen uitgevoerd moet worden. Uit een bierbrouw pakket van Wortbrouwer haal je uiteindelijk ongeveer 15 flessen bier. Is dit genoeg om dronken te worden? Nee dat denken wij niet, maar het is wel erg leuk om de smaak van bier te proeven als je het zelf hebt gebrouwen.